Białko konopne – odżywcza bomba. Przepis na batony!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Białko konopne - odżywcza bomba

Osoby żywiące się samymi nasionami konopi nie wykazały oznak niedoborów żywieniowych. Konopia to idealny profil aminokwasów potrzebnych do budowy białek, bogactwo witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych. Sproszkowane nasiona idealnie nadają się do pysznych szejków lub jako dodatek do wypieku chleba. Białko konopne – odżywcza bomba

 

Kopalnia wartości.

Dlaczego potrzebujemy białek? Są potrzebne do budowy  kolagenów, keratyny, mięśni, przeciwciał, hemoglobiny w czerwonych krwinkach, hormonów, enzymów i wielu innych. Tylko ta okrojona lista pokazuje, że życie bez białek nie może istnieć. Nasze ciała składają się z około 20-25% z samego białka, a Konopia oferuje nam idealny zestaw do zaspokojenia tych potrzeb ponieważ białko konopne jest bardzo zbliżone do ludzkiego.

Konopia zapewnia bogactwo aminokwasów i rozgałęzionych łańcuchach (BCCA) , niezwykle potrzebnych do naprawy i budowy mięśni. Zawiera mnóstwo L-argininy wzmacniającej organizm.

Aminokwasy z Konopi tworzą niesamowity profil do tworzenia białek odpowiednich dla potrzeb metabolicznych człowieka. Są idealnym zestawem do produkcji własnych białek endogennych.

 

Dlaczego białko idealne dla ludzi?

Białko konopne składa się dwóch ich ważnych rodzajów: 65% to estydyna (rodzaj globuliny) i 35% albuminy będącej także silnym przeciwutleniaczem. Ciekawe jest, że albumina konopi jest podobna do tej pochodzenia kurzych jajek, ale oczywiście dostarczana z przez roślinę. Brawo wegan! 🙂

Bogactwo globulin. Oznacza to podniesienie odporności zależnej od wystarczającej ilości przeciwciał w osoczu krwi. Różne ich rodzaje pełnią niezliczone funkcje.

Białka jako transportery.

Białka służą również do transportu wit. B12 w głąb ciała. Podobne zadanie pełni hemoglobina – białko transportujące tlen do komórek. Innym tego typu białkiem jest globulina ‚nosząca’ żelazo po organizmie. Znane są też inne lipoproteiny, będące pochodnymi tłuszczów oraz czynniki krzepliwości krwi.

Trawienie nasion konopi.

W przeciwieństwie do białek pochodzenia zwierzęcego, to pochodzące z konopi nie pozostawia za sobą toksycznej fali odpadów obciążających wątrobę, nerki czy jelita. Nie zakwasza jak mięso i jajka, nie zanieczyszcza krwi.

Wyższość białka konopnego nad sojowym.

Polega na braku obecności blokerów trawienia takich jak inhibitory trypsyny (trypsyna to enzym trzustki pomagający trawić białka). Niestety soja posiada owe inhibitory. Nawet jeśli posiada więcej białka, jego strawienie i przyswojenie w jelicie cienkim nie przebiegnie poprawnie. Aby unicestwić owe blokery sojowe, potrzeba kilku lat fermentacji, po czym otrzymujemy np. Miso. Niefermentowane produkty sojowe są bardzo trudno przyswajalne. Tym sposobem Konopia wysuwa się przed jakże ubóstwianą soję, stając na podium jako „Królowa Białkowa”. 🙂

Należy pamiętać, że nasiona konopi zawierają sporo oligosacharydów, które stają się naturalnym prebiotykiem (pożywką) dla właściwej flory bakteryjnej jelit. Zawartość błonnika to aż 18%! W problemach z wypróżnianiem, to ogromna pomoc. Osoby z upośledzoną funkcją trawienia fruktozy powinny brać pod uwagę wzmożoną produkcję gazów. Oczywiście te gazy poprawiają motorykę jelit, ale przesadzanie z nasionami konopi może być uciążliwe dla Ciebie i otoczenia. 😉

 

Białko konopne - odżywcza bomba

Zbilansowane proporcje kwasów tłuszczowych.

Konopia posiada świetne proporcje podstawowych kwasów tłuszczowych Omega 3 : Omega 6. Z uwzględnieniem ludzkich potrzeb, ta wartość to  1:3. Obecne nawyki żywieniowe dają proporcje 1:50 z ogromną przewagą na Omega 6. Jest to dieta prozapalna. Proporcje oleju konopnego przemawiają za właściwościami przeciwzapalnymi.

 

Działanie na mózg.

Ostatnio zrobiło się głośno o uśmierzającym działaniu marihuany leczniczej. Można dodać, że spożywanie nasion konopi wspomaga leczenie Alzheimera, ponieważ oczyszcza naczynia krwionośne całego ciała, ale również te głęboko w mózgu i usuwa złogi komórkowe.

Minerały.

Obecnie wiele osób cierpi na niedobory podstawowych, ważnych pierwiastków śladowych. Z pomocą przychodzi konopia bogata w Cynk, Magnez, Żelazo. Ich brak objawia się w postaci wypadania włosów, nerwowość, niedokrwistość.

 

No więc… Jeśli szukasz bogatego źródła białka, zdrowego tłuszczu, witamin i minerałów – nie daj się wkręcać holokaustowi mięsnemu ani przemysłowi jajcarskiemu! Ilości białka jakich potrzebujesz, są zawarte w roślinach. Najlepszym tego dowodem jest niby pospolita Konopia.

 

Zrób sobie super pożywne batoniki!

Białko konopne - odżywcza bomba. Przepis na batony.

Składniki:

  •  1 szklanka białka konopnego
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka posiekanych  orzechów włoskich
  • 1 szklanka nasion słonecznika namoczone przez noc
  • ½ szklanki łuskanych nasion konopi
  • ½ filiżanki nasiona sezamu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka suszonych jagód
  • ½ szklanki suszonych żurawin
  • 5 filiżanek nasion quinoa – albo amarantusa

Składniki  na Syrop:

  • 1 szklanka daktyli – namoczonych w ¾ szklanki wody (wraz z wodą do moczenia)
  • ½ szklanki nasion chia
  • ½ filiżanki miazgi z migdałów
  • ¼ filiżanki syropu klonowego lub miodu
  • opcjonalnie wanillia lub inny smak
  • 1 szczypta soli

Zmiksuj dokładnie składniki syropu i i połącz je z dokładnie zmieszanymi składnikami sypkich nasion wymienionych wyżej. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możesz dodać trochę wody lub mleka migdałowego. Rozłóż ciasto na papierze do pieczenia lub folii i susz w piekarniku 3h w temp. 45*C. Potem możesz pokroić je na batoniki odpowiadające twoim potrzebom. Kolejne 3h suszenia przebiegnie sprawniej jeśli oprzesz batony o siebie na stojąco.

Oczywiście nie musisz przeprowadzać procesu suszenia, ale wtedy batony najlepiej zjeść w ciągu kilku dni. Przy czym przechowywać je w lodówce.

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest ciekawy i może pomóc twoim znajomym – udostępnij im go. 🙂

Bon Apetit. Pozdrawiam  Humel 🙂

 

Przeczytaj też:

Mięso – czy to właściwe pożywienie dla ludzi?

Dlaczego mięso powoduje raka? Będziesz w szoku!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 komentarze


    1. // Odpowiedz

      Wszystko zależy od indywidualnych cech i potrzeb,zamieszkania, stylu życia i typu osobowości. Problem pojawia się kiedy ludzie uważają białko zwierzęce za podstawę diety. Nie popieram nawiedzonego weganizmu bo takie podejście wrzuca każdego człowieka do jednego wora. Temat nie jest taki prosty, żeby powiedzieć tak-nie.


  1. // Odpowiedz

    wszystko przygotowałem wg przepisu ale baton nie chce się kleić. Suszę już 8 godzin ( 45 stopni ) a jest ciagle mokrawy i rozpada się w rekach. W smaku jest OK ale ziarenka quinoi są twarde i nieprzyjemnie zgrzytają w zębach. Następnym razem chyba je najpierw ugotuję i dodam jakiegoś spoiwa do całości. Uwaga: przepis ten jest aż dwie blachy batona. Pozdrawiam Maciek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.