Mięso powoduje raka. Jedziemy po nerwach mięsolubom.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Już od dawna mięso jest uważane przez naukowców za rakotwórcze. Oczywiście ten fakt jestMięso powoduje raka. Jedziemy po nerwach mięsolubom. wypierany przez ludzi, „bo mój dziadek jadł całe życie i palił do tego, a przeżył 90 lat”, „a bo ludzie mają kły”, „a bo mięso ma białko, białko jest bardzo potrzebne”. Ale oprócz białka, mięso posiada jeszcze coś o czym się nie mówi. To coś powoduje raka u ludzi. Do niedawna uważano, że to składnik przetworzonego mięsa, np. wędlin, ale ostatnie badania znalazły coś w nieprzetworzonym mięsiwie.  Tego pewnie nie wiedziałeś.

 

Kiedy często konsumujesz mięsiwo.

Częsta i długotrwała konsumpcja mięsa jest uznana za przyczynę wielu nowotworów. Udowodniono, że wędliny to jedno z najbardziej rakotwórczych pokarmów jakie wybierają ludzie. Jednymi z winowajców są nitrozaminy powstające w wyniku dodawania do mięsa związków azotowych. Każda wędlina o pięknym jasnoczerwonym kolorze zawiera związki azotowe niszczące nerki mięsożerców. Nerki mięsoluba pracują 3x ciężej niż nerki wegusiów.

Mięso jest częstą przyczyną raka jelita grubego, żołądka, często wątroby i płuc.  Jednym z badaczy, którzy zajęli się tą tematyką jest Profesor Ajit Varki z University of California, San Diego School of Medicine.

 

Rakotwórcze węglowodany w mięsie.

Winowajcą i szkodnikiem, okazał się być węglowodan znajdujący się w czerwonym mięsie Neu5Gc. Ten niechciany składnik mięsa występuje we wszystkich organizmach zwierzęcych, ale nie w ciele ludzkim. Fakt ten może wskazywać na trudność radzenia sobie naszych organizmów zMięso powoduje raka. Jedziemy po nerwach mięsolubom. metabolizmem Neu5Gc. Kalifornijscy naukowcy z University of California, San Diego School of Medicine sugerują, że częste przyjmowanie Nu5Gc może być odpowiedzialne za wystąpienie wielu postaci raka.

Badania przeprowadzone na specjalnie wyhodowanych myszach, których organizm nie zawierał Neu5Gc pokazały ciekawą zależność. Podawano im wołowinę, jagnięcinę i wieprzowinę – czerwone mięso (oczywiście  zawierające Neu5Gc). Myszy wystawiano na wiele czynników rakotwórczych, ale podawanie czerwonego mięsa wykazało na 5-krotnie wyższe występowanie raka wątroby u mysz karmionych mięsem. Wątroba to wielki filtr wychwytujący niechciane składniki. W niej gromadzi się większość Neu5Gc dlatego ludzie na diecie Kwaśniewskiego i Dukana mają zniszczone wątroby.  Neu5Gc odkłada się w tkankach i ma niekorzystny wpływ na reakcje odpornościowe prowadzące do autoagresji.

Mięso a przewlekłe stany zapalne.

Profesro Varki nawiązuje do prozapalnego działania mięsa. Organizm traktuje Neu5Gc jak intruza i za każdym kolejnym spożyciem mięsa następuje odpowiedź immunologiczna polegająca na wywołaniu stanu zapalnego przez skierowanie przeciwciał w kierunku Neu5Gc.

Pomyśl. Wszystko co wchłania się w jelitach wędruje we krwi – nośniku wszelkich składników. To w jelitach i w naczyniach krwionośnych będzie się toczyła największa walka układu odpornościowego ze składnikami mięsa. Jeśli cierpisz na miażdżycę lub choroby układu pokarmowego, zastanów się nad kilkumiesięcznym odstawieniem mięsa i zrobieniem ponownych wyników. Może być suprajs. 😉

Nie myśl, że jelita i naczynia krwionośne cierpią jako jedyne. Krew roznosi Neu5Gc do każdego zakątka ciała. Codzienne jedzenie mięsa prowadzi do ogólnoustrojowego przewlekłego zapalenia organizmu. Na dłuższa metę taki stan wyniszcza odporność. Uniemożliwia obronę przed niechcianymi mikrobami pasożytami i rozwijającymi się nowotworami.

 

Zanim zaczniesz zaprzeczać.

Wielokrotnie powtarzałem i będę powtarzał, że mięso (czerwone szczególnie) jest przyczyną większości chorób autoimmunologicznych u ludzi. Odkładanie się składników mięsa w naczyniach krwionośnych prowadzi do miażdżycy, późniejszych problemów z cholesterolem i zwapnieniem naczyń. Ludzie chorzy przechodzący na dietę wegetariańska doznają niesamowitej remisji problemów związanych z mięsiwem. Wypróbuj zanim zaczniesz grymasić!

 

Źródło: http://www.pnas.org/content/early/2014/12/25/1417508112

http://www.pnas.org/content/suppl/2014/12/26/1417508112.DCSupplemental/pnas.201417508SI.pdf

Udostępnij ten artykuł swoim znajomym i rodzinie. Promuj cenne informacje. 🙂

 

Przeczytaj również:

Mięso – czy to właściwe pożywienie dla ludzi?

Picie mleka krowiego nasila osteoporozę i zakwasza organizm.

Jak konsumpcja mięsa może powodować cukrzycę typu 2.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

5 komentarzy


  1. // Odpowiedz

    Prawda o raku to seria filmów w których Ty Bollinger w materiale prowadzi wywiady z wybitnymi naukowcami, badaczami, lekarzami oraz pacjentami chorymi na raka, którzy zapobiegają, leczą i zmagają się z nowotworem.
    Dowiedziesz się o najlepszych kuracjach i protokołach, które nie szkodzą twojemu organizmowi od wiodących lekarzy z całego świata.

    Obecnie jest dostępnych 6 części z polskimi napisami
    http://szczepienia.wybudzeni.com/prawda-o-raku/


  2. // Odpowiedz

    W diecie Kwaśniewskiego wbrew obiegowym opiniom nie spożywa się dużo mięsa 🙂 Prawidłowa dieta Kwaśniewskiego zakłada spożywanie 30-50 g białka na dzień także jest to sporo mniej niż Kowalski na diecie mieszanej. Sądzę, ze powiekszone wątroby u ludzi na Kwaśniewskim wynikają bardziej ze zbyt dużej ilości węgli i białka 🙂 Sa też osoby, które słabo radzą sobie z taką ilością tłuszczu w diecie co także wpływa na kondycję wątroby.


  3. // Odpowiedz

    W diecie Kwasniewskiego (w języku angielskim zmana jako ketogenic/keto diet)stosuje sie b. małą ilosc białka,uwaga skupiona jest na tłuszczu. Efekty żywienia optymalnego są powalające i udowodnìne naukowo trzeba tylko wyjsc ze schematycznego myslenia jakim jestesmy od zawsze faszerowani pt ‚pelne zboza, surowe owoce, kasza,chude ryby,jak najwiecej warzyw’. Sam Kwasniewski przyznaje,ze dieta ‚japonska'( skrobia+malo tluszczu +ryba) jest drugim po jego programie skutecznym sposobem na wiele dolegliwosci,ale jednak dalekim od idealu.


  4. // Odpowiedz

    a jezeli nie jesc w/w mies, za to male ryby, w miare na surowo jajka, czasem drob oraz sporo surowych owocow i warzyw…:-) rezultaty? podaje ze moj organizm preferuje tluszcze, bialko z surowizna, gluten i cukier nie sa mi wskazane…. ale cukry owowcowe owszem swieze owoce


    1. // Odpowiedz

      Twój organizm pokaże Ci najlepiej co jest dla niego dobre. Najważniejsze, żeby nie przeginać w żadną stronę. Owoce zima wychładzają (zwłaszcza tropikalne) więc warto z nimi uważać. Latem jak najbardziej wskazane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.