Dlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Skoro do tej pory nie ma konkretnych badań na temat przeciwchorobowego  działania błonnika, to dlaczego jest na niego taka moda? Na wstępie podkreślę, że w tym artykule chodzi o dodatkowe ilości błonnika nierozpuszczalnego,  pochodzącego z otrąb zbożowych. Dlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów? Odpowiedź może być zaskakująca.

 

Wzdęcia, bóle, gazy.

Tak na prawdę nie istnieją konkretne badania z grupą placebo, które konkretnie pokazują jak błonnik Dlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów?nierozpuszczalny chroni przed zespołem jelita drażliwego (IBS).  Badanie przeprowadzone w 1994r wskazywały na dobroczynne działanie błonnika zawartego w warzywach i owcach na polepszenie stanu zdrowia osób z IBS, ale błonnik z otrąb przyczyniał się do pogłębienia dysfunkcji układu pokarmowego. Niektóre z nich to wzdęcia, bóle brzucha, zaburzenia wypróżniania, gazy. 

Ilość sceptyków wobec zdrowotnego działania błonnika rośnie na całym świecie. Niektóre wyniki nawet sugerują negatywny wpływ na działanie układu pokarmowego i wzrost liczby nowotworów jelita grubego.

 

Ale jak to możliwe?

Rozpuszczalny błonnik zawarty w warzywach i owocach jest zupełnie nieszkodliwy dla organizmu, ale ten pochodzący z otrąb zbożowych nie jest już taki sam. Otręby niemal całkowicie składają się z bezużytecznego błonnika. Jest ostry dla jelit i może zostawiać na ściankach jelit mikroskopijne ranki szarpane. Jeśli dodamy do tego surowe jedzenie, które nie ulegnie wystarczającym zakwaszeniu w żołądku – przez krew mamy drogę otwartą dla patogenów i pasożytówDlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów?

Ciemna strona RAW FOOD.

Ten błonnik nadmiernie generuje niepotrzebną falę skurczów jelit co pogarsza proces wchłaniania wartości odżywczych. Perystaltyka jelit nie powinna być ani spowalniana, ani przyśpieszana. Czas na absorpcję składników powinien być optymalny. Niepotrzebne ruchy perystaltyczne spowodują szybkie wydalanie treści pokarmowej z jelit. Można to przyrównać do pociągu, który zamiast się zatrzymać, przejeżdża przez peron. Pasażerowie w bezładzie wysiadają i wsiadają, bez odpowiedniego na to czasu.

 

Nadmiar błonnika ograbia z witamin i minerałów.

Mało osób wie, że błonnik pochłania z jelit nie tylko toksyny. Logika podpowiada, że coś co jest jałowe, będzie dążyło do wyrównania stężeń. Błonnik nie działa wybiórczo na wchłanianie toksyn, witamin i minerałów. Nasyca się wszystkim w co jest w jelitach. Jego nadmiar zakłóca wchłanianie:

  • żelazaDlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów?
  • cynku
  • wapnia
  • fosforu
  • magnezu, cukrów
  • białek
  • tłuszczów
  • witamin A, D, E, K.

Zawarte w błonniku fityniany wiążą się z cynkiem i żelazem, w wyniku czego powstają związki niemożliwe do strawienia. Zaczynają się niedobory cynku i żelaza, tak bardzo powszechne wśród większości ludzi.

Dr David Southgate jest światowej sławy ekspertem badającym skutki nadmiernego przyjmowania błonnika. Ostrzega, że wszystkie osoby o zwiększonych potrzebach na minerały, powinny unikać diety opartej o zwiększoną ilość otrąb zbożowych. Takie osoby to: niemowlęta, dzieci, młodzież, kobiety w ciąży. 

Więcej informacji.

 

Więcej nie znaczy lepiej.

Dlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów?Pieczywo pełnoziarniste zawiera 2x więcej żelaza niż chleb z białej mąki. Paradoks polega na tym, że organizm nie jest w stanie go wydobyć. Jak na ironię ludzie jedzący białe pieczywo wchłaniają  z niego więcej żelaza niż z pieczywa pełnoziarnistego. To samo badanie wykazało, że błonnik przyczynia się do utraty z kałem: wapnia, żelaza, cynku, fosforu, azotu, tłuszczów, kwasów tłuszczowych i steroli,  przyczyniając się do niedoborów.

 

Choroby.

Osteoporoza

Otręby zbożowe nie tylko blokują wchłanianie wapnia w jelitach, ale wytracają nasze własne zasoby. Błona śluzowa jelit bardzo potrzebuje cynku. Bez niego wchłanianie czegokolwiek będzie utrudnione. Błonnik nierozpuszczalny wchłania cynk i nie oddaje.

Anemia

Braki żelaza skutkują niskim poziomem hemoglobiny w czerwonych krwinkach, odpowiedzialnych za transport tlenu do komórek. Zwiększone ilości błonnika z otrąb hamują wchłanianie żelaza.

Anoreksja, depresja, powolny wzrost, niska waga urodzeniowa, brak miesiączki, choroby umysłowe.

Wszystkie te dolegliwości są bardzo związane z niedoborem cynku i żelaza.

 

Badania.

Istnieje prawie 30 różnych badań potwierdzających brak korzyści z większego spożywania błonnika nierozpuszczalnego. Jedno z nich opublikowane w 2000r obejmowało grupę osób z historią polipów jelita grubego. Połowa osób spożywała bardzo małe ilości błonnika, a druga połowa przyjmowała go więcej niż przeciętny Kowalski w postaci suplementów z otrębów zbożowych. Po 3-4 latach stwierdzono, że u około 50% wszystkich osób stwierdzono przynajmniej 1 polip. Nadmiar błonnika okazał się tak samo niezdrowy jak jego niedobór.

Źródło:  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fiber-and-colon-cancer/

——————————————————————————————————————————–

Dr. H.S. Wasan i Dr. R.A. Goodlan z Imperial Cancer Research Found pisząc na temat raka jelita grubego stwierdzają:

„Poszczególne składniki błonnika mają w najlepszym wypadku obojętne znaczenie dla organizmu badanych ludzi. Suplementy diety oparte na błonniku zbożowym mają nieznany i potencjalnie szkodliwy wpływ na obecne zwyczaje żywieniowe ogółu populacji. Apelujemy i powściągliwość w dodawaniu ich do po jedzenia i ograniczenie niesprawdzonych naukowo sloganów reklamowych.”

Źródło:   http://www.second-opinions.co.uk/colon-cancer2.html#.WBCjZPmLTIU

————————————————————————————————————————————

W 1999r udostępniono wyniki największego badania nad błonnikiem w stosunku do raka jelita grubego u kobiet. Lekarze  Birgham Hospital, Szpitala chorób kobiecych i Harvard Medical Academy. Obserwacje obejmowały prawie 90.000 kobiet na przestrzeni 16 lat. Opinia brzmi:

„Brak istotnego związku między spożyciem błonnika, a ryzykiem rozwoju gruczolaka jelita grubego. (…) Nasze dane nie potwierdzają istotnego wpływu błonnika jako chroniącego przed rakiem jelita grubego i gruczolakiem.”

Ciekawe jest jednak, że kobiety spożywające 25g  dziennie były tak samo narażone na rozwój nowotworu jak te, które spożywały go najmniej (10g).

Źródło: http://ebn.bmj.com/content/2/3/89.extract

Więcej innych badań: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1728286/

 

Moje własne doświadczenie.

Kiedy spotkałem się z tymi informacjami nie spodobały mi się. W końcu od 6 lat piekę chleb na zakwasie i przez 5 lat robiłem to na mące pełnoziarnistej. Początkowo kupowałem ją w młynie, a od 3 lat mielę sam we własnym młynku Dlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów?żarnowym.

Do rzeczy. Rzadko się to zdarza, ale bywa, że chleba braknie. Nie fisiuję i idę kupić jakiś żytni do piekarni.  O dziwo po tym piekarnianym moje jelitka czuły się lepiej niż po takim napakowanym otrębami. Od razu przypomniały mi się informacje, którymi dziele się teraz z tobą. Po raz kolejny wygrała uczciwa obserwacja organizmu.

Od ponad pół roku nadal mielę żyto w młynku, a mąkę przesiewam przez drobne sito. Ku mojemu zdziwieniu, stosunek otrąb do maki wychodzi 1/3, przy drobnym mieleniu czyli całkiem sporo. Oczywiście nie udaje mi się odsiać wszystkiego, ale wypiekany z niej chlebuś jest o wiele smaczniejszy i bardziej służy. Błonnik został zdemaskowany! On też podkręcał moją perystaltykę.

 

Wujek Dobra Rada radzi.

  • Nasz organizm cieszy się bardzo kiedy dostarczamy mu błonnika rozpuszczalnego, zawartego w warzywach i owocach.
  • Błonnik nierozpuszczalny z otrąb zbóż nadmiernie stymuluje ruchy jelit, wchłania cenne minerały i witaminy, przyczyniając się do ich niedoborów.
  • Mięso, ryby i nabiał – nie zawierają błonnika, ani rozpuszczalnego, ani nierozpuszczalnego. Dają małą objętość stolca, spowalniają perystaltykę, zakwaszają środowisko w jelitach. Jeśli spożywasz dużo tych koncentratów białkowych, pomyśl o warzywach i owocach.
  • Stosowanie błonnika w formie niestrawialnej (słynna babka płesznik itp.) jest dla nas uzasadnione jeśli robisz oczyszczanie jelita grubego z mas kałowych i śluzów. Ale to jest oczyszczanie, a nie dieta na co dzień.
  • Zastanów się czy twoje zaparcia nie wynikają z braku warzyw w diecie i wody. Organizm odwodniony pożyczy ją sobie z mas kałowych i pozostawi brykiet, który będziesz oddawać stękając. Nie myśl wtedy, że potrzebne są otręby. Pij odpowiednią ilość wody.

Pamiętaj!Dlaczego nadmiar błonnika szkodzi i przyczynia się do niedoborów?

Twoje ciało jest najlepszym doradcą. Obserwuj je całe życie i słuchaj co podpowiada. Pamiętaj, że najlepsza jest dieta dobrana do typu ciała, aktywności fizycznej i specyfiki szerokości geograficznej. Wszystkie rady dietetyczne jakie umieszczam na tym blogu są nie tylko wynikiem analizy masy informacji (często sprzecznych ze sobą) jakie do mnie docierają. Głównie sprawdzam je na sobie i obserwuję na innych ludziach. Ciebie też zachęcam do przyjrzenia się sobie, ludziom w markecie i temu co obok was leży na taśmie kasy. Daje do myślenia. 🙂

Jeśli podoba ci się ten artykuł i uważasz go za wartościowy, podziej się nim ze znajomymi i rodziną.

Pozdrawiam – Humel 🙂

 

Przeczytaj też:

Jak w końcu przestać pić kawę? 6 pomocnych rad.

Tłuszcze trans i rafinowane, a atak wolnych rodników i nowotwory.

Jak biustonosz powoduje raka. Cisnąca prawda.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 komentarzy


  1. // Odpowiedz

    Witam,

    Co sadzisz o spozywaniu nasion lnu zmielonych ,w małych ilościach tj. 1 łyzka codziennie rano ?Czy jest to niewskazane na dłuzsza mete?


    1. // Odpowiedz

      Ze względu na ostre kawałki osłonki nie biorę siemienia. Teraz już nawet nie dodaję do chleba. Dodaję pestki dyni, słonecznika i sezamu. Najlepiej samemu obserwować organizm.


  2. // Odpowiedz

    a co z płatkami owsianymi, codziennie na śniadanie- gotowane na wodzie- czy w jakiś sposób mogą ograbić organizm z minerałów i witamin?


    1. // Odpowiedz

      Błonnik rano może zagłuszać uczucie głodu w porze obiadowej. Pominiemy najlepszy czas trawienia i wchłaniania w j.cienkim. Teraz płatki polecam na kolację, bo chronią przed głodem w porze snu.


  3. // Odpowiedz

    Wybacz ze pytam ale z borykam sie fibromayalgia i nie zawsze moja glowa potrafi wszystko zrozumiec czy przeanalizowac (tzw Fibro-fog). Czy dobrze wnioskuje z tego wpisu ze lepiej jesc maki biale niz pelnoziarniste?
    ktore maki sa ok?
    Orkiszowa? zytnia? czy je przesiewac mimio wszystko przez uzyciem?

    Czy mozesz podzielic sie przepisem na chleb ktory pieczesz w domu? ja probowalam kilku i nie wychodza mi.

    Pozdrawiam


    1. // Odpowiedz

      Wg tego co zaobserwowałem na sobie – tak, lepiej jeść pieczywo białe. Zwłaszcza jeśli jest się osoba szczupłą. Ja wybrałem mąkę żytnią 720. Sam już nie mielę, bo nie mam na to czasu, a mąka i tak posiada dużo otrąb, które czynią chleb ciężkim i mniej smacznym.
      Żyto rośnie nawet na byle jakiej ziemi, nie jest lubiane przez robaki i pleśnie. To oznacza, że najczęściej nie jest ani nawożone, ani pryskane przeciw insektom. A nawet jeśli to nie tyle co pszenica (jeśli dobrze pamiętam to 20-30 razy od wysiewu do zbiorów).

      Od dawna zbieram się do zamieszczenia fotorelacji o tym jak robię chleb i niedługo obiecuję to zrobić. 🙂
      Póki co podaję przepis na mój chleb:

      Zaczyn:
      -150g wody
      -150g zakwasu
      -150g maki
      Odstawiam na 8-12h w kuchni w temp. pokojowej.

      Ciasto właściwe:
      -250g wody
      -425g mąki ( tak +-)
      -2 łyżeczki soli
      -ziarna jakie lubię – słonecznik, dynia, sezam.
      Jeśli robisz chleb pierwszy raz, warto rozpuścić w wodzie łyżeczkę drożdży – to gwarantuje wyrastanie ciasta. Zakwas nie zawsze jest świeży i może słabo bomblować. Drożdży nie należy się bać.

      Wymieszać do konsystencji gliny. Jeśli ciasto za rzadkie – dodajesz mąki, a jak za gęste – dodajesz wody.

      Przekładasz do formy i odstawiasz w ciepłe miejsce do momentu podniesienia się ciasta o 50% objętości (reszta wyrasta jeszcze podczas pieczenia).

      Piec na +- 200*C przez 1h bez termoobiegu. Jak z termoobiegiem to 180*C.

      Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratce i poczekać kilka godz. do ostygnięcia i ustabilizowania się chleba. Chleb powinien być twardawy z zewnątrz i wydawać dość pusty dźwięk po postukaniu palcem.
      Jak się robi rzadkie ciasto to wychodzą zakalce – ma być glina. Na rzadkim cieście chleby ładnie rosną, a potem klapią i zostaje tylko piękna skórka na zewnątrz, a w środku zakalec – takie moje doświadczenia.


  4. // Odpowiedz

    Trzeba uważać. Ja po zażyciu zbyt dużej dawki błonnika zemdlałam, bo mnie zatkał.


  5. // Odpowiedz

    A nasiona chia? Też będą ograbiać z witamin i minerałów? Podobno same w sobie ich sporo zawierają…


    1. // Odpowiedz

      Bardziej chodzi o to ile tego błonnika się przyjmuje. W Polsce jednak je się sporo chleba i bardziej pisałem o naszych zbożach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.