Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica – dlaczego niektórym osobom szkodzą?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Na wielu stronach i blogach dowiesz się o rewelacyjnych właściwościach alg i traw zbóż. Bez wątpienia są to świetne suplementy diety, które potrafią postawić na nogi. Jednak z nastaniem zimy znów ruszają mnie bezmyślne nagonki sprzedawców. Bezmyślne wrzucanie wszystkich ludzi i ich odmiennych potrzeb do jednego marketingowego wora konsumpcji. Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica – dlaczego niektórym osobom szkodzą?

Algi i trawy zbóż potrafią zniszczyć zdrowie. Najbardziej narażone są osoby szczupłe, zimne, zawilgocone, mające problem z koncentracją, które zażywają niewłaściwe algi o niewłaściwej porze roku. Poniżej zamieściłem cechy poszczególnych typów ciała, oraz która z alg i traw zbóż będzie wskazana. Zwróć też uwagę na streszczoną historię człowieka, który zniszczył sobie kondycję organizmu po bezkrytycznym przyjęciu rad sprzedawcy suplementu z alg. Może zauważasz podobne objawy u siebie.

 

 

Siłę wychładzania alg i traw młodych zbóż można wyróżnić zaczynając od najsilniejszej:

  1.  Sinica – wychładza najmocniej i dodatkowo wysusza.
  2.  Trawa młodego jęczmienia i pszenicy  – soki ze świeżych traw wychładzają bardziej niż sproszkowane.
  3.  Spirulina – średnio wychładza.
  4.  Chlorella – wychładza najmniej.

 

Co komu będzie wskazane?

 

Osoby „niedoborowe”Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica - dlaczego niektórym osobom szkodzą?

O bladej, ziemistej cerze, chude, osłabione, z niewielką ilością nalotu na języku lub bez nalotu, o introwertycznym usposobieniu. Odniosą korzyść z rozsądnego stosowania spiruliny i chlorelli. Sinice i trawy zbóż mogą okazać się zbyt silnie wychładzające i wysuszające, zwłaszcza w porze zimowej.

 

Osoby o konstytucji „zimnej”

Mają ciągłe uczucie zimna, niechęć do chłodu, blada cera. Skorzystają stosując Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica - dlaczego niektórym osobom szkodzą?chlorellę i w niewielkich ilościach spirulinę. Jednak osoby z oznakami nadmiaru wilgoci, zimna, śluzu, obrzęków, cystami i guzami powinny zrezygnować ze spiruliny. Zasadniczo pomaga ona na te dolegliwości, ale tylko w wypadku kiedy dana osoba nie jest wychłodzona. Osoby o zimnej konstytucji ciała musza uważać na używanie sinic, ponieważ łatwo przynosi im osłabienie, ochłodzenie, wychudzenie, wysuszenie i rozkojarzenie.

 

 

Ludzie z oznakami „gorącej wilgoci”4078699751_e7132af865_z

Skłonności do RZS, MS, zapalenia wątroby, obrzęki, nadmiar śluzu, Candidoza, syndrom Epstein – Barra. Mogą skorzystać z sinicy, która ochładza i wysusza nadmiar śluzów, wilgoci. Spirulina nie jest zalecana osobom  z oznakami zimna, niedoboru, zatrzymania wody, i innych objawów wilgoci (śluz, drożdże, cysty) – umiejscowione w dolnej części brzucha.

 

 

14929024825_26a4a3d394_z

Osoby „nadmiarowe”

Mają czerwoną cerę, mocny głos i puls, energiczne, z wyraźnym nalotem na języku, krzepkie, umięśnione. Takie osoby odniosą korzyści ze stosowania spiruliny i chlorelli, a najbardziej trawy zbożowej i sinicy.

 

 

 

Osoby z nadmiarem „gorąca” 3215164677_ae3c012eef_z

Mają ciemnoczerwony język z żółtym nalotem, niechęć do gorąca, uczucie gorąca, poty. Takie osoby mają skłonności do: zapalenia wątroby, artretyzmu, wrzody, zapalenie trzustki, ropiejące rany, zapalenie żołądka. Dla nich najlepsze będzie trawa jęczmienna i pszeniczna.

 

 

Historia pewnego przypadku.

Paul Pitchford opisuje epizod „Pana szczupłego”, który po zastosowaniu spiruliny poczuł się całkiem dobrze. Ale dowiedział się o jeszcze większej mocy sinicy i postanowił sobie „polepszyć”. Warto nadmienić, że ów Pan był osobą wysuszoną, wrażliwą, nieskoncentrowaną – generalnie o zimnej konstytucji.

Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica - dlaczego niektórym osobom szkodzą?Po 3 dniach przyjmowania dawki 250mg 2x dziennie zrobiło mu się zimno i jakoś nieobecnie. Pitchford wyjaśnił mu, że sinica nie pasuje do jego typu ciała, ale takie wyjaśnienie nie spodobało się ani jemu, ani przedstawicielom firmy sprzedającej produkty z sinicy. Uznali to za przejściowy ‚kryzys ozdrowieńczy’, który minie. Dla lepszego efektu Pan szczupły został zachęcony do podtrzymania miesięcznej kuracji sinicą.

Jadąc na takiej samej dawce poczuł się bardziej wychłodzony i słaby, apatyczny, wpatrywał się godzinami w przestrzeń. Owo wpatrywanie licuje z typem ciała określanym przez Ayurvedę jako Vatta (wiatr – powietrze -przestrzeń). Osobom szczupłym brak uziemienia i trudno im zebrać myśli, stąpać twardo po ziemi. Sinice reprezentują smak gorzki, który pogłębił i tak już spore oderwanie od ziemi Pana szczupłego.

Po 3 tygodniach waga nadal leciała w dół. Mimo ciepłej pogody było mu coraz zimniej, pojawiły się bóle w dole pleców, spadek libido. W ostatnim tygodniu był niezdolny do wykonywania pracy. Na myśl o swoim nowym suplemencie dostawał mdłości. Na nieszczęście w jego płucach pojawił się świszczący dźwięk jak u astmatyka.

Niepożądane, wyniszczające dolegliwości znikły po tym jak Pan szczupły odstawił sinicę. Niemniej powrót do równowagi (waga, koncentracja) zajął mu aż 5 miesięcy, a i tak od czasu do czasu miewał świszczenie w płucach.

 

 

Słuchaj ciała.

 Twoje ciało daje bardzo wyraźne sygnały.  Szybko powie czy dana suplementacja i dieta służą czy działają na szkodę. Nie wlewaj na siłę niczego co przyprawia o mdłości, wymioty, pieczenie, biegunkę, późniejsze wychudzenie, zaśluzowanie, przegrzanie i szereg innych dolegliwości. Nie zachęcam do jedzenia 5 batonów dziennie komuś kto czuje na nie parcie. Zalecam wsłuchanie się w wewnętrzny głos mówiący co nam służy. Głos który często zagłuszamy po przeczytaniu artykułów typu „Łykaj to, a będziesz gładki i młody”.371473576_b5e7ad6a09_z

Zanim uwierzysz w cokolwiek, zanim kupisz cokolwiek – najpierw określ swój typ ciała, a potem kupuj odpowiednie suplementy diety z uwzględnieniem pory roku. Przyjmowanie suplementów wychładzających zimą jest mało rozsądne u osób, którym z natury jest zimno. Rzecz ma się identycznie z dieta RAW FOOD, o której pisałem w artykule: Ciemna strona RAW FOOD.  Surowe wzmaga reakcję odpornościową.

To co będzie Ci służyło dzisiaj może już nie być właściwe za rok, a nawet pół roku. Jeśli konstytucja twojego ciała przejdzie z umiarkowanej w niedoborową, spożywanie produktów przyspieszających metabolizm i ochładzających, zacznie działać na szkodę.

 

Wnioski

Algi i trawa zbóż nie są panaceum na wszystkie bolączki ludzi, których dzieli tak odmienna konstytucja i potrzeby ciała. Są silnie działającymi substancjami, a zażywanie ich przez nieodpowiednie osoby może dosłownie zniszczyć zdrowie.

Od początku prowadzenia tego bloga obalam rażące błędy opisywane przez blogerów i sprzedawców. Artykuły wrzucające chudego i grubego do tego samego worka. Niestety tym workiem najczęściej jest „nowinka”, albo  sprzedaż suplementów. Nie ma w tym nic złego, ale należy brać odpowiedzialność za zdrowie czytelnika i klienta.

Większość informacji jakie tu opisałem, pochodzą z książki „Odżywianie dla zdrowia” – Paula Pitchforda. W moim przypadku zasady nakreślone w tej książce sprawdzają się bardzo dobrze.

Jeśli uważasz ten artykuł za wartościowy, udostępnij go swoim znajomym i rodzinie.

 

Przeczytaj też:

Dlaczego olejek z oregano szkodzi? Ten naturalny antybiotyk nie przywraca zdrowia.

Dlaczego jedzenie z mikrofalówki obniża odporność i sprzyja nowotworom?

Oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Instrukcja krok po kroku.

Szczepionki powodują uszkodzenia układu odpornościowego.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

6 komentarzy


  1. // Odpowiedz

    Młody jęczmień dla osób z nadmiarem gorąca? Chyba nie tylko:) Mimo wszystko ciekawe podejście do tematu.


  2. // Odpowiedz

    no patrz a ja ostatnio poszlam kupic ziolka i jakos wybralam skrzyp, nawet nie wiem dlaczego. 🙂

    co do spiruliny to mnie tak rozwalila ze po 1 lyzce mialam okropne bole jelit przez 5 dni, tak mnie zatkalo (zatwardzenie) za myslalam ze zejde. homeopatia pomogla. Potem mialam okropne pieczenie prawego ramienia -o raju czegos takiego nie doswiadczylam- cos mnie tknelo i poprostu zaczelam „wyrzucac” te energie z reki i sie uspokoilo. teraz spirulina to idzie tylko na twarz i do kapieli od czasu do czasu.


  3. // Odpowiedz

    Zgadzam się Humel skrzyp jest najbezpieczniejszy, suplementy mogą nieraz narobic niezłego bałaganu. Skrzyp najlepiej namoczyć na noc a gotować dopiero rano wtedy wyciągniemy z niego wszystko co najlepsze


  4. // Odpowiedz

    Co Pan sądzi o spożywaniu ziemi okrzemkowej? Warto jako wsparcie organizmu i źródło krzemu?


    1. // Odpowiedz

      Jadłem to świństwo przez 3 miesiące. 🙂 Nie czułem nic, ale po tych 3 miesiącach zaczął mnie boleć żołądek. Ziemia okrzemkowa odkwasza żołądek i działa mu na przeciw. Koleżanka miała też problemy z żołądkiem już po 2 tyg. stosowania. Jako źródło krzemu lepiej gotować skrzyp polny bez przykrycia przez 12 min. Jest organiczny bo z roślin i bardzo smaczny. Jedzenie kopalnych supli jest mało naturalne i może pomagać tylko w krótkich kuracjach. Z tego co wiem to jedna z firm miesza ziemię okrzemkową (albo bentonit) z babką płesznik co pomaga wydalić złogi jelita grubego. Ale to nie trwa długo. Innym świetnym źródłem krzemu jest kasza gryczana, ceniona przez fanów siłowni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *