Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica – dlaczego niektórym osobom szkodzą?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Na wielu stronach i blogach dowiesz się o rewelacyjnych właściwościach alg i traw zbóż. Bez wątpienia są to świetne suplementy diety, które potrafią postawić na nogi. Jednak z nastaniem zimy znów ruszają mnie bezmyślne nagonki sprzedawców. Bezmyślne wrzucanie wszystkich ludzi i ich odmiennych potrzeb do jednego marketingowego wora konsumpcji. Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica – dlaczego niektórym osobom szkodzą?

8089504532_f16b0f1e98_zAlgi i trawy zbóż potrafią zniszczyć zdrowie. Najbardziej narażone są osoby szczupłe, zimne, zawilgocone, mające problem z koncentracją, które zażywają niewłaściwe algi o niewłaściwej porze roku. Poniżej zamieściłem cechy poszczególnych typów ciała, oraz która z alg i traw zbóż będzie wskazana. Zwróć też uwagę na streszczoną historię człowieka, który zniszczył sobie kondycję organizmu po bezkrytycznym przyjęciu rad sprzedawcy suplementu z alg. Może zauważasz podobne objawy u siebie.

 

 

Siłę wychładzania alg i traw młodych zbóż można wyróżnić zaczynając od najsilniejszej:

  1.  Sinica – wychładza najmocniej i dodatkowo wysusza.
  2.  Trawa młodego jęczmienia i pszenicy  – soki ze świeżych traw wychładzają bardziej niż sproszkowane.
  3.  Spirulina – średnio wychładza.
  4.  Chlorella – wychładza najmniej.

 

Co komu będzie wskazane?

 

Osoby „niedoborowe”Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica - dlaczego niektórym osobom szkodzą?

O bladej, ziemistej cerze, chude, osłabione, z niewielką ilością nalotu na języku lub bez nalotu, o introwertycznym usposobieniu. Odniosą korzyść z rozsądnego stosowania spiruliny i chlorelli. Sinice i trawy zbóż mogą okazać się zbyt silnie wychładzające i wysuszające, zwłaszcza w porze zimowej.

 

Osoby o konstytucji „zimnej”

Mają ciągłe uczucie zimna, niechęć do chłodu, blada cera. Skorzystają stosując Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica - dlaczego niektórym osobom szkodzą?chlorellę i w niewielkich ilościach spirulinę. Jednak osoby z oznakami nadmiaru wilgoci, zimna, śluzu, obrzęków, cystami i guzami powinny zrezygnować ze spiruliny. Zasadniczo pomaga ona na te dolegliwości, ale tylko w wypadku kiedy dana osoba nie jest wychłodzona. Osoby o zimnej konstytucji ciała musza uważać na używanie sinic, ponieważ łatwo przynosi im osłabienie, ochłodzenie, wychudzenie, wysuszenie i rozkojarzenie.

 

 

Ludzie z oznakami „gorącej wilgoci”4078699751_e7132af865_z

Skłonności do RZS, MS, zapalenia wątroby, obrzęki, nadmiar śluzu, Candidoza, syndrom Epstein – Barra. Mogą skorzystać z sinicy, która ochładza i wysusza nadmiar śluzów, wilgoci. Spirulina nie jest zalecana osobom  z oznakami zimna, niedoboru, zatrzymania wody, i innych objawów wilgoci (śluz, drożdże, cysty) – umiejscowione w dolnej części brzucha.

 

 

14929024825_26a4a3d394_z

Osoby „nadmiarowe”

Mają czerwoną cerę, mocny głos i puls, energiczne, z wyraźnym nalotem na języku, krzepkie, umięśnione. Takie osoby odniosą korzyści ze stosowania spiruliny i chlorelli, a najbardziej trawy zbożowej i sinicy.

 

 

 

Osoby z nadmiarem „gorąca” 3215164677_ae3c012eef_z

Mają ciemnoczerwony język z żółtym nalotem, niechęć do gorąca, uczucie gorąca, poty. Takie osoby mają skłonności do: zapalenia wątroby, artretyzmu, wrzody, zapalenie trzustki, ropiejące rany, zapalenie żołądka. Dla nich najlepsze będzie trawa jęczmienna i pszeniczna.

 

 

Historia pewnego przypadku.

Paul Pitchford opisuje epizod „Pana szczupłego”, który po zastosowaniu spiruliny poczuł się całkiem dobrze. Ale dowiedział się o jeszcze większej mocy sinicy i postanowił sobie „polepszyć”. Warto nadmienić, że ów Pan był osobą wysuszoną, wrażliwą, nieskoncentrowaną – generalnie o zimnej konstytucji.

Chlorella, Spirulina, Sinica, Młody jęczmień i pszenica - dlaczego niektórym osobom szkodzą?Po 3 dniach przyjmowania dawki 250mg 2x dziennie zrobiło mu się zimno i jakoś nieobecnie. Pitchford wyjaśnił mu, że sinica nie pasuje do jego typu ciała, ale takie wyjaśnienie nie spodobało się ani jemu, ani przedstawicielom firmy sprzedającej produkty z sinicy. Uznali to za przejściowy ‚kryzys ozdrowieńczy’, który minie. Dla lepszego efektu Pan szczupły został zachęcony do podtrzymania miesięcznej kuracji sinicą.

Jadąc na takiej samej dawce poczuł się bardziej wychłodzony i słaby, apatyczny, wpatrywał się godzinami w przestrzeń. Owo wpatrywanie licuje z typem ciała określanym przez Ayurvedę jako Vatta (wiatr – powietrze -przestrzeń). Osobom szczupłym brak uziemienia i trudno im zebrać myśli, stąpać twardo po ziemi. Sinice reprezentują smak gorzki, który pogłębił i tak już spore oderwanie od ziemi Pana szczupłego.

Po 3 tygodniach waga nadal leciała w dół. Mimo ciepłej pogody było mu coraz zimniej, pojawiły się bóle w dole pleców, spadek libido. W ostatnim tygodniu był niezdolny do wykonywania pracy. Na myśl o swoim nowym suplemencie dostawał mdłości. Na nieszczęście w jego płucach pojawił się świszczący dźwięk jak u astmatyka.

Niepożądane, wyniszczające dolegliwości znikły po tym jak Pan szczupły odstawił sinicę. Niemniej powrót do równowagi (waga, koncentracja) zajął mu aż 5 miesięcy, a i tak od czasu do czasu miewał świszczenie w płucach.

 

 

Słuchaj ciała.

 Twoje ciało daje bardzo wyraźne sygnały.  Szybko powie czy dana suplementacja i dieta służą czy działają na szkodę. Nie wlewaj na siłę niczego co przyprawia o mdłości, wymioty, pieczenie, biegunkę, późniejsze wychudzenie, zaśluzowanie, przegrzanie i szereg innych dolegliwości. Nie zachęcam do jedzenia 5 batonów dziennie komuś kto czuje na nie parcie. Zalecam wsłuchanie się w wewnętrzny głos mówiący co nam służy. Głos który często zagłuszamy po przeczytaniu artykułów typu „Łykaj to, a będziesz gładki i młody”.371473576_b5e7ad6a09_z

Zanim uwierzysz w cokolwiek, zanim kupisz cokolwiek – najpierw określ swój typ ciała, a potem kupuj odpowiednie suplementy diety z uwzględnieniem pory roku. Przyjmowanie suplementów wychładzających zimą jest mało rozsądne u osób, którym z natury jest zimno. Rzecz ma się identycznie z dieta RAW FOOD, o której pisałem w artykule: Ciemna strona RAW FOOD.  Surowe wzmaga reakcję odpornościową.

To co będzie Ci służyło dzisiaj może już nie być właściwe za rok, a nawet pół roku. Jeśli konstytucja twojego ciała przejdzie z umiarkowanej w niedoborową, spożywanie produktów przyspieszających metabolizm i ochładzających, zacznie działać na szkodę.

 

Wnioski

Algi i trawa zbóż nie są panaceum na wszystkie bolączki ludzi, których dzieli tak odmienna konstytucja i potrzeby ciała. Są silnie działającymi substancjami, a zażywanie ich przez nieodpowiednie osoby może dosłownie zniszczyć zdrowie.

Od początku prowadzenia tego bloga obalam rażące błędy opisywane przez blogerów i sprzedawców. Artykuły wrzucające chudego i grubego do tego samego worka. Niestety tym workiem najczęściej jest „nowinka”, albo  sprzedaż suplementów. Nie ma w tym nic złego, ale należy brać odpowiedzialność za zdrowie czytelnika i klienta.

Większość informacji jakie tu opisałem, pochodzą z książki „Odżywianie dla zdrowia” – Paula Pitchforda. W moim przypadku zasady nakreślone w tej książce sprawdzają się bardzo dobrze.

Jeśli uważasz ten artykuł za wartościowy, udostępnij go swoim znajomym i rodzinie.

 

Przeczytaj też:

Dlaczego olejek z oregano szkodzi? Ten naturalny antybiotyk nie przywraca zdrowia.

Dlaczego jedzenie z mikrofalówki obniża odporność i sprzyja nowotworom?

Oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Instrukcja krok po kroku.

Szczepionki powodują uszkodzenia układu odpornościowego.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

5 komentarzy


  1. // Odpowiedz

    Co Pan sądzi o spożywaniu ziemi okrzemkowej? Warto jako wsparcie organizmu i źródło krzemu?


    1. // Odpowiedz

      Jadłem to świństwo przez 3 miesiące. 🙂 Nie czułem nic, ale po tych 3 miesiącach zaczął mnie boleć żołądek. Ziemia okrzemkowa odkwasza żołądek i działa mu na przeciw. Koleżanka miała też problemy z żołądkiem już po 2 tyg. stosowania. Jako źródło krzemu lepiej gotować skrzyp polny bez przykrycia przez 12 min. Jest organiczny bo z roślin i bardzo smaczny. Jedzenie kopalnych supli jest mało naturalne i może pomagać tylko w krótkich kuracjach. Z tego co wiem to jedna z firm miesza ziemię okrzemkową (albo bentonit) z babką płesznik co pomaga wydalić złogi jelita grubego. Ale to nie trwa długo. Innym świetnym źródłem krzemu jest kasza gryczana, ceniona przez fanów siłowni.


  2. // Odpowiedz

    Zgadzam się Humel skrzyp jest najbezpieczniejszy, suplementy mogą nieraz narobic niezłego bałaganu. Skrzyp najlepiej namoczyć na noc a gotować dopiero rano wtedy wyciągniemy z niego wszystko co najlepsze


  3. // Odpowiedz

    no patrz a ja ostatnio poszlam kupic ziolka i jakos wybralam skrzyp, nawet nie wiem dlaczego. 🙂

    co do spiruliny to mnie tak rozwalila ze po 1 lyzce mialam okropne bole jelit przez 5 dni, tak mnie zatkalo (zatwardzenie) za myslalam ze zejde. homeopatia pomogla. Potem mialam okropne pieczenie prawego ramienia -o raju czegos takiego nie doswiadczylam- cos mnie tknelo i poprostu zaczelam „wyrzucac” te energie z reki i sie uspokoilo. teraz spirulina to idzie tylko na twarz i do kapieli od czasu do czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.