Jak samemu zrobić masło? Masło drogie? Sam sobie zrobię DIY!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Probiotyk
Najlepszy probiotyk na rynku.

Pewnego razu wchodzę do sklepu po masło i nogi ugięły mi się w kolanach… Masło podrożało, zdrowo podrożało! Najtańsza opcja cenowa za 200g masła to jakieś 7zł. :O Dobra… nie ma co płakać nad podrożałym masłem. Lepiej się skupić nad rozlanym mlekiem, a dokładniej nad ubijaniem śmietany w celu uzyskania masła własnej roboty. Jak zrobić masło? Masło drogie? Sam sobie zrobię DIY!  Przekonaj się, że nie tylko Słowianki ze znanej piosenki potrafią zrobić pyszne masło.

 

 

Kalkulacja jest dość prosta

Licząc zakup 3 pudełeczek 200g śmietany o zawartości tłuszczu 30% otrzymujemy z tego jakieś:

  • 210g pysznego prawdziwego masła
  • 400g maślanki

 

Koszt zakupu śmietany w znanym markecie wyniósł mnie jakieś 6 zł. Może nie ma szału jeśli chodzi o oszczędność na samym maśle ale za 400ml maślanki wypadałoby zapłacić jakieś 1,50zł. Dodając oszczędność na maśle można powiedzieć, że jest o co powalczyć.

Myślę, że ten wpis zainteresuje szczególnie osoby ciekawe tego jak w ogóle powstaje masło. Osoby, które mają wielką radochę z robienia wielu różnych rzeczy samemu, co daje niebywałą satysfakcję. Powiedzmy sobie szczerze, oszczędność w tym układzie to bonus do świetnej zabawy.

No bo tak na prawdę czy Ty i twoje dzieci wiedzą jak samemu zrobić masło? Nie? No to zabieraj się do roboty z Humelem. 🙂

 

Jak zrobić masło? Potrzebujesz:

  • 600g śmietany o zawartości tłuszczu minimum 30% (ilość śmietany nie jest ważna- i tak zrobisz masło)
  • słoik który napełnisz śmietaną nie więcej niż do połowy objętości
  • słoiczek na maślankę
  • dostęp do wody
  • silikonowa szpatułka do wybierania gotowego masła ze słoika
  • chęć do robienia ciekawych i satysfakcjonujących rzeczy

Śmietanę najlepiej umieścić wcześniej w lodówce. To sprawi, że drobinki tłuszczu w niej zawarte będą łatwiej się zlepiały podczas ubijania w słoiku i szybciej powstanie spora „klucha” masła.

Cały proces jest naprawdę szybki, co nie zniechęca niecierpliwych – wszystko trwa tylko 5-10 minut !

 

A tak to wygląda w praktyce jak robi się masło.

„My Słowianie wiemy co nam mama w genach dała. Jak masło ubijać też nam pokazała…   😛

 Dlaczego nie polecam tu robotów mechanicznych?

Roboty wszelkiego rodzaju są dobre do ubijania śmietany na ‚bitą śmietanę’, ale raczej nie do robienia masła. Ostrza i końcówki mikserów mają to do siebie, że ciągle rozdrabniają zbijające się w jedną całość masło. Dlatego otrzymamy maślankę z dużą ilością ‚sieczki’ maślanej.  To samo tyczy się mycia sprzętu użytego do ubijania. Jednak jak widzę w komentarzach na fb ustawienie thermomixa na poziom obrotów 4 daje dobre rezultaty – możecie sprawdzić i napisać w komentarzach jak wyszło.

Chociaż używanie słoja wydaje się nieco archaiczne i nie takie „na bogato” jak thermomix, jednak w praktyce zrobimy masło podobnie szybko. Czasem są takie sytuacje, że narzędzia proste zwyczajnie zwyciężają. I z tego powodu, do wyrobu masła ja wybieram słoik po ogórkach.

 

Solone masło

Jest jeszcze fajna opcja dla smakoszy solonego masła. Przed ubijaniem wsyp do śmietany pół łyżeczki drobno zmielonej soli. Oczywiście upodobania każdego smakosza są inne dlatego ilość soli każdy musi wymierzyć sam wg własnych upodobań.

 

No cóż. Pozostaje życzyć smacznego wszystkim podejmującym wyzwanie samodzielnego ubijania masła.

Jeśli uważasz ten wpis za ciekawy i mogący zainteresować twoich bliskich  – udostępnij go. 🙂

 

Przeczytaj również:

Oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Instrukcja krok po kroku.

Dlaczego olejek z oregano szkodzi? Ten naturalny antybiotyk nie przywraca zdrowia.

Jak srebro koloidalne niszczy zdrowie i odporność?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

6 komentarzy


  1. // Odpowiedz

    Swietna insrukcja !!! Zrobie na pewno 🙂

    Dzieki!


  2. // Odpowiedz

    Szybki i bardzo prosty sposób! Rewelacja 🙂 Ps. bardzo pomysłowy tytuł wpisu. Pozdrawiam!


  3. // Odpowiedz

    Niestety prawie wszystkie śmietanki mają w składzie karagen, jedynie w jednej 36% i w jednej 18% go nie znalazłam, no i pewnie w jakichś ekologicznych ale tych w mojej okolicy nie ma. Ja sprawdziłam śmietany dostępne w popularnych marketach z takim właśnie marnym skutkiem,będę oczywiście szukać dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *